Uskoro 250 miliona evra od EIB za izvoznike i zapošljavanje

Bez autora
Nov 01 2010

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da se sa Evropskom investicionom bankom (EIB) privode kraju pregovori o četvrtoj tranši "apex kredita" u iznosu od oko 250 miliona evra, za preduzeća koja veći deo proizvoda izvoze i zapošljavaju nove radnike.Četvrta tranša zajma EIB biće upotrebljena za podsticaj izvoza i zasad je u Pirotu razgovarano sa "Tigrom" o kreditu za proširenje kapaciteta za proizvodnju obuće, a sredstva iz tog aranžmana biće upotrebljena i za industriju auto-delova i za potrebe srpskih medija.

Uskoro 250 miliona evra od EIB za izvoznike i zapošljavanjePotpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da se sa Evropskom investicionom bankom (EIB) privode kraju pregovori o četvrtoj tranši "apex kredita" u iznosu od oko 250 miliona evra, za preduzeća koja veći deo proizvoda izvoze i zapošljavaju nove radnike.

Četvrta tranša zajma EIB biće upotrebljena za podsticaj izvoza i zasad je u Pirotu razgovarano sa "Tigrom" o kreditu za proširenje kapaciteta za proizvodnju obuće, a sredstva iz tog aranžmana biće upotrebljena i za industriju auto-delova i za potrebe srpskih medija, izjavio je Đelić Tanjugu, na marginama Desetog ekonomskog samita Republike Srbije.

Potpredsednik vlade je podsetio da je prethodna, treća tranša "apex kredita" EIB korišćena za poboljšanje likvidnosti preduzeća i za povećanje izvoza.

Unutrašnji problem Srbije je rast nezaposlenosti i porast siromaštva stanovništva, ukazao je Đelić i najavio usvajanje zakona o socijalnoj zaštiti, za one koji su već u ozbiljnim teškoćama i tim propisom biće planirano oko četiri milijarde dinara u budžetu za narednu godinu.

Istovremeno, naredne godine se planira pokretanje projekata mikrokreditiranja, po uzoru na model nobelovca Junusa Muhameda, koji je u Beogradu promovisao model socijalnog preduzetništva za najsiromašnije, rekao je Đelić.

Ističući da će budžet za 2011. godinu biti izuzetno teško isplanirati, zato što su potrebe veoma velike, on je dodao da će u socijalnom dijalogu vlade, sindikata i poslodavaca biti definisane nove mere za povećanje zaposlenosti i suzbijanje siromaštva.

Vlada će pomagati i aktivnim merama zapošljavanja, pogotovo u porodicama gde je više članova ostalo bez posla, da bi mogli da rade nešto što je korisno za društvo, od radova na izgradnji infrastrukture do zaštite životne sredine.

"Veoma je važno da u mesecima koji dolaze pokažemo veliku odlučnost u borbi protiv povećanja nezaposlenosti i bilo kakvog povećanja siromaštva", naglasio je Đelić i ukazao da su građani Srbije pokazali izuzetnu dozu strpljenja i razumevanja za posledice krize i mere koje su morale da budu preduzete.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik